home    |    spots    |    geschiedenis    |    joran nieuws    |    videos    |    fotos    |    discussie
Joran van der Sloot

Geschiedenis Joran

Joran Andreas Petrus van der Sloot (Arnhem, 6 augustus 1987) is een Nederlander die sinds juni 2005 verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning op Aruba van Natalee Holloway, een jonge vrouw uit de Verenigde Staten. Van der Sloot zit sinds 3 juni 2010 in Chili gevangen op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Stephany Flores in Peru.


Jeugd

Joran van der Sloot werd in 1987 in Arnhem geboren en in 1990 verhuisde het gezin Van der Sloot naar Aruba. Hij zat gedurendeop de International School of Aruba. Op de kleuterschool spraken de meeste kinderen Engels of Papiaments, waardoor Joran zich er aanvankelijk alleen voelde. Hij had niet veel vriendschappen. Joran was sportief ingesteld, en hielp de sportleraar op school. Hij werd "honor student", een titel voor een leerling die naast het behalen van goede schoolresultaten zich ook inzet binnen de school. Op zijn 16e kreeg hij zijn eerste vriendinnetje. Toen de verkering uitraakte zocht hij zijn troost in het uitgaansleven van Aruba. Hij verhuisde van zijn kamer in het ouderlijk huis naar het gastenhuis in de tuin, waardoor zijn ouders geen zicht meer hadden op wat hij 's avonds uitvoerde. Op zijn 17e kreeg hij opnieuw verkering totdat de zaak Holloway aan het licht kwam.

Tijdlijn:

2005

30 mei 2005 - De nacht van de verdwijning
Natalee Ann Holloway (Clinton (Mississippi), 21 oktober 1986) hield met een groep Amerikaanse medescholieren en begeleiders na het afronden van de middelbare school een week vakantie op het eiland. Tijdens een avond uit ontmoette zij Joran van der Sloot (Arnhem, 6 augustus 1987), een Nederlandse man die naar school ging op Aruba, waar zijn vader Paul van der Sloot werkzaam was als rechter in opleiding. In dronken toestand is Holloway met Van der Sloot en zijn Surinaamse vrienden Deepak en Satish Kalpoe in een auto meegegaan naar het strand. Dit is af te leiden uit de verklaringen die Van der Sloot en zijn vrienden hebben afgelegd. Wat er precies gebeurde is nog onbekend en sinds die avond is Holloway spoorloos.

De verdwenen Natalee Holloway.
Na de verdwijning van Holloway
Van der Sloot werd op Aruba gearresteerd, omdat hij de avond voor haar verdwijning met haar had doorgebracht. Voor zover bekend zijn er geen directe bewijzen tegen hem; men werd vooral achterdochtig doordat hij had gelogen over het feit dat hij met Holloway naar het strand was gegaan en haar daar alleen had achtergelaten. Hij vertelde eerst (uit schaamte voor dat hij haar alleen had gelaten, zoals hij later verklaarde) dat hij al in het centrum van de stad afscheid had genomen van Holloway. Dankzij de inspanningen van onder andere Dr. Phil en de moeder van Holloway, bleef men er in de Verenigde Staten van uitgaan dat Van der Sloot Holloway had vermoord. Verschillende weblogs plaatsten foto's en verhalen over hem. Hoewel Van der Sloot niet veroordeeld is voor de verdwijning, ging men er in de postings standaard van uit dat hij wel de dader was.

3 september 2005 - Vrijlating Van der Sloot in Aruba
Van der Sloot werd na een voorarrest van 90 dagen, door de Arubaanse politie vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hij ging hierna in Nederland wonen, om aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen te Arnhem aan een studie te beginnen. In juli van dat jaar werd bekendgemaakt dat de Nederlandse journaliste Zvezdana Vukojevic een boek over de ervaring van Van der Sloot zou gaan schrijven. Dit boek zou mogelijk ook in de Verenigde Staten gepubliceerd worden.

Nederland stuurde drie F-16's om naar Holloway te zoeken. Een meertje in de buurt van de plaats waar ze voor het laatst was gesignaleerd, werd gedeeltelijk leeggepompt. Ook werden gevonden blonde haren geanalyseerd, in forensische laboratoria van de Nederlandse justitie en van de FBI. Alle acties bleven zonder resultaat.

2006

Familie van der Sloot.
Februari 2006 - Heropening zaak Holloway
De zaak Holloway kwam opnieuw in het nieuws. Van der Sloot kwam op 16 februari naar de Verenigde Staten voor een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC. In dit interview wilde hij benadrukken dat hij onschuldig was. Zijn ouders arriveerden een dag eerder om hun zoon te steunen. Volgens de advocaat van Van der Sloot, Antonio Carlo, hadden de moeder en stiefvader van Holloway, Beth en George Twitty, de familie Van der Sloot gedaagd in een civielrechtelijke zaak. Ze eisten een schadevergoeding wegens mishandeling van een minderjarige. Op 3 augustus 2006 verklaarde de rechtbank zich onbevoegd om deze aanklacht te behandelen.

11 april 2006 - Uitzending Opsporing verzocht
Bijna een jaar na de verdwijning van Holloway werd er op de Nederlandse en Arubaanse televisie een reconstructie uitgezonden in het programma Opsporing verzocht. Deze uitzending, die met name in Amerika veel media aandacht kreeg, zou voor een doorbraak in de zaak moeten zorgen. Na de reconstructie werd op zaterdag 15 april een 19-jarige jongen met de Nederlandse nationaliteit aangehouden. De jongen, die werkt bij een bedrijf dat hotels beveiligt, sprak al eerder met de politie. Naar aanleiding van de reconstructie ontving de politie enkele tips die in zijn richting wezen. Het is onbekend of de jongen in het hotel werkte waar Holloway verbleef.

17 mei 2006 - jongen Utrecht
De politie hield in Utrecht een jongen aan op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning. Zijn advocaat, Gerard Spong, spande een kort geding aan met als doel uitlevering naar Aruba te verhinderen.

2 augustus 2006 - schadevergoeding voor vader Van der Sloot
Paul van der Sloot, de vader van Joran, kreeg 22.000 euro schadevergoeding toegewezen door een Arubaanse rechter, vanwege de dagen die hij onschuldig heeft vast gezeten.

November 2006
Misdaadjournalist Peter R. de Vries wijdde een extra lange uitzending aan de verdwijning van Holloway. Uit de reconstructie bleek dat de politie ervan uitging dat Natalee was verdwenen in de buurt van of vanuit het huis van Van der Sloot. De Vries concludeerde dat Van der Sloot op cruciale punten had gelogen. Ook bleek uit het programma dat Justitie op Aruba het onderling oneens is.

2007

25 april 2007 - Het boek "De zaak Natalee Holloway"
Het boek "De zaak Natalee Holloway" verscheen in Nederland bij de uitgeverij Sijthoff. Dit ging gepaard met enige televisie-interviews in onder meer Nova en De wereld draait door. In het boek noemt Van der Sloot zichzelf een pathologische leugenaar en zegt hij eigenlijk al op vroege leeftijd een psychiater nodig gehad te hebben. Het boek heeft geen aanknopingspunten gegeven die hebben geleid tot oplossing van de zaak.

21 novermber 2007 - Van der Sloot opnieuw gearresteerd
Ditmaal op verdenking van betrokkenheid bij doodslag. Waarschijnlijk is deze ontwikkeling het gevolg van onderzoek door Nederlandse rechercheurs, die het bewijsmateriaal op verzoek van de Arubaanse justitie hebben bestudeerd.
Op dezelfde dag werden Deepak en Satish Kalpoe op Aruba gearresteerd. De advocaten van de gebroeders Kalpoe meenden overigens dat er nauwelijks nieuw bewijsmateriaal was aangevoerd. Volgens hen ging het om 97% oud materiaal dat slechts anders was gerangschikt.

23 november 2007 - Nieuw bewijs tegen Van der Sloot
Van der Sloot vloog deze dag naar Aruba. Justitie daar zou nieuw bewijs tegen hem hebben. Van der Sloot zou tussen februari en augustus met zijn vrienden hebben gebeld en het over de verdwijning van de Amerikaanse hebben gehad.
Op 7 december 2007 werd hij, net als de broers Kalpoe eerder die week, weer in vrijheid gesteld door de rechter.

20 december 2007 - Inzicht op het nieuwe bewijs van de officier van justitie op Aruba
Een Surinaamse getuige had verklaard dat zij Satish Kalpoe had gesproken ruim vijf uur na het moment dat Holloway voor het laatst gezien was. Zij zei dat ze aan zijn stem had kunnen horen dat hij zeer van streek was. Toen zij vroeg wat er aan de hand was, verklaarde de verdachte dat "hij haar niet in de problemen wilde brengen, en dat hetgeen er gebeurd was niet over de telefoon kon worden besproken". Ook werd op de in beslag genomen pc's van de verdachten een chatsessie teruggevonden waarin met zoveel woorden gerefereerd werd aan het feit dat Holloway niet meer in leven zou zijn.

2008

Wijnincident
11 januari 2008 - Gesprek en wijnincident in Pauw en Witteman
Op 11 januari 2008 waren Van der Sloot, zijn ouders, en misdaadjournalist Peter R. de Vries te gast in het praatprogramma Pauw & Witteman. Van der Sloot en zijn familie gaven daar naar eigen zeggen hun laatste interview. In het programma bleef Van der Sloot elke betrokkenheid bij de verdwijning ontkennen. Verder gaf vader Van der Sloot aan dat hij zijn zoon geadviseerd had niet mee te werken aan het onderzoek van het Openbaar Ministerie en te zwijgen. De Vries twijfelde aan de oprechtheid van Van der Sloot en noemde hem meermalen een leugenaar. Van der Sloot gaf ook toe in eerste instantie tegen de politie gelogen te hebben. Na afloop van de live-uitzending ontstond opschudding toen Van der Sloot een glas rode wijn in het gezicht van De Vries gooide.

31 januari 2008 - Onderzoek Peter R. de Vries
Op 31 januari 2008 zei misdaadjournalist Peter R. de Vries de zaak Holloway te hebben opgelost. Hans Mos, procureur-generaal van Aruba, heeft aangegeven dat door deze nieuwe ontwikkelingen de zaak Holloway heropend zal worden. De Vries maakte de beelden van de in het geheim opgenomen gesprekken bekend in een twee uur durende tv-uitzending van Peter R. de Vries, misdaadverslaggever op SBS 6 op zondag 3 februari.
Op vrijdag 1 februari 2008 erkende Van der Sloot in het tv-programma van Pauw en Witteman, dat hij een vriend heeft verteld dat hij het lichaam van Holloway heeft laten verdwijnen, maar dat zijn bekentenis een leugen was. 'Ik heb hem gewoon verteld wat hij wilde horen', aldus Van der Sloot.

3 februari - Uitzending van De Vries
In de uitzending van De Vries van zondag 3 februari zei Van der Sloot dat hij te maken heeft met de verdwijning van Holloway. Aan een 'vriend' Patrick van der Eem (die tot eind januari 2008 undercover werkte voor De Vries en om die reden vertrouwelijke omgang met Van der Sloot had bewerkstelligd) vertelde hij onder registratie van verborgen camera's en microfoons dat hij, nadat hij Holloway op het strand onwel zag worden, een goede vriend "Daury" had gebeld die zich vervolgens ontdaan heeft van haar lichaam door het met zijn bootje in de oceaan te gooien. Van der Sloot zou seks gehad hebben met Holloway, die veel alcohol zou hebben gebruikt en onwel werd. Wanneer Holloway is overleden is niet duidelijk. De genoemde "Daury"' zou niet een van de Surinaamse broers zijn, die eerder als verdachte waren opgepakt.
'Ik ben echt gewoon een beetje getruukt', zegt Van der Sloot in een reactie. Ook geeft hij aan van mening te zijn dat De Vries 'alles zal doen om zijn leven kapot te maken, maar dat het eigenlijk allemaal gebakken lucht is.' Op zaterdag 2 februari 2008 is Van der Sloot ondergedoken. Hij is niet van plan de pers nog te woord te staan.

Tussen 3 februari en 8 februari - Vervolg op onderzoek Peter R. de Vries
Na de uitzending van De Vries van zondag 3 februari 2008 is geen arrestatie van Van der Sloot gevolgd. De uitspraken van Van der Sloot zijn volgens een Arubaanse rechter niet zwaarwegend genoeg om hem voor een derde keer te arresteren. Wel is het onderzoek naar de verdwijning van Holloway hervat. Het OM is vervolgens tegen die beslissing in beroep gegaan maar ook in beroep is Van der Sloot niet opnieuw aangehouden. De Arubaanse justitie gaf toe dat 80% van de informatie die Van der Sloot gaf in de uitzending van De Vries overeenkwam met eigen bevindingen. In Nederland deed het Korps Landelijke Politie-Diensten (KLPD) invallen op twee adressen in Arnhem. De advocaat van Van der Sloot ontkent dat de bekentenis op waarheid berust. Van der Sloot zou dit verhaal aan Van der Eem verteld hebben om "stoer" te doen voor hem, omdat de man hem verder in het criminele wereldje zou kunnen helpen.
Op 8 februari 2008 is Van der Sloot in Rotterdam verhoord door de Arubaanse politie en van het KLPD naar aanleiding van zijn gefilmde uitspraken.

April 2008 - Dagvaarding wegens shockschade
De moeder van Holloway, Beth Twitty dagvaardt in april 2008 alsnog de hele familie Van der Sloot wegens shockschade. Hierbij zijn alle gedagvaarde verplicht onder ede de waarheid te vertellen. Het zwijgrecht is hierbij niet langer van toepassing. Joran zou zich hierop vrijwillig hebben laten opnemen in een psychiatrische kliniek. Door deze opname zou het verhoor van Van der Sloot uitgesteld worden tot na het ontslag uit de kliniek. Enige tijd later bleek echter dat Van der Sloot helemaal niet in een dergelijke kliniek opgenomen was, maar zich in Thailand bevond. In deze periode is hij ook door een internetvriend beschuldigd van diefstal c.q. oplichting, waarbij Van der Sloot dit slachtoffer ongeveer 6000 euro afhandig gemaakt zou hebben.

Beschuldiging van vrouwenhandel

Joran van der Sloot
November 2008 - Een nieuwe undercoveroperatie van Peter R. de Vries
Uit deze operatie zou Van der Sloots betrokkenheid in Thailand bij vrouwenhandel naar voren zijn gekomen. De uitzending werd op 9 november op SBS 6 vertoond. Op de beelden was te zien hoe Van der Sloot duizend euro aannam en dit later per telefoon bevestigde. Het bedrag zou een voorschot hebben betroffen op de 'levering' van Thaise meisjes aan medewerkers van De Vries die zich hadden voorgedaan als personen uit de seksindustrie uit Nederland, maar Van der Sloot zou zijn 'levering' niet zijn nagekomen. Het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat geen stappen tegen Van der Sloot ondernemen omdat op basis van de beelden niet kan worden vastgesteld dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan handelingen die in strijd zijn met de wet, daar is meer onderzoek voor nodig. De Thaise justitie heeft aangegeven de beelden te gaan bekijken.
Volgens verschillende bronnen zou Van der Sloot de Thaise hoofdstad Bangkok inmiddels hebben verlaten.
Paul van der Sloot

2010

Overlijden van vader
In februari 2010 overleed zijn vader Paul van der Sloot (57) op Aruba. Paul van der Sloot was ten tijde van de verdwijning van Holloway rechter in opleiding in Aruba. Na zijn ontslag als rechter, werd Van der Sloot advocaat. Hij overleed aan een hartaanval tijdens een partijtje tennis. Paul van der Sloot werd kort na de verdwijning van Natalee Holloway opgepakt en werd er van verdacht meer van de zaak te weten. Wegens gebrek aan bewijs werd hij weer vrijgelaten.

Interview met Jaap Amesz
In maart 2010 zendt RTL5 een interview uit dat Jaap Amesz (Terror Jaap) had met Joran van der Sloot. Hierbij werd ook gebruik gemaakt van een leugendetector. Van der Sloot geeft nu aan dat Natalee Holloway onder invloed van cocaine van een balkon gevallen is en dat haar lichaam in de Bubali Plas zou liggen. Na kort onderzoek geeft het Arubaanse openbaar ministerie aan dat dat de verklaring niet klopt en op leugens gebaseerd is omdat feiten en tijdlijnen niet kloppen en dat getuigen ontkennen. Volgens Peter R. de Vries was het interview al een jaar oud en al aan verschillende zenders aangeboden. Van der Sloot zou geld nodig hebben voor pokeren.

Afpersing
Op 3 juni 2010 meldden Amerikaanse media dat autoriteiten in de Amerikaanse staat Alabama Joran van der Sloot in staat van beschuldiging hebben gesteld wegens afpersing. Hij heeft de moeder van Natalee Holloway, Beth, aangeboden om voor 250.000 dollar (ongeveer 200.000 euro) de locatie van het lichaam van haar dochter bekend te maken. Van der Sloots advocaat in de VS is Joe Tacopina

Stephany Tatiana Flores Ramirez
Betrokkenheid bij de dood van Stephany Flores
Op 2 juni 2010 meldden Peruaanse media dat Van der Sloot verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Stephany Tatiana Flores Ramirez, dochter van een Peruaanse zakenman en autocoureur. Haar lichaam werd met messteken gevonden in een hotelkamer in het Peruaanse Miraflores, die op de naam "Van der Sloot" was geboekt. Dit gebeurde op 30 mei 2010, precies vijf jaar na de verdwijning van Natalee Holloway. Hotelmedewerkers hebben gezegd dat ze Van der Sloot samen met de vrouw in het voorafgaande weekend gezien hadden. De vader van het meisje heeft op de Peruaanse televisie verklaard dat Van der Sloot in de nacht van zaterdag op zondag met zijn dochter een casino heeft verlaten. Hij is op maandag 31 mei gevlucht zijn naar Chili en was sindsdien spoorloos. Tegen Van der Sloot werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het OM van Aruba. Op 3 juni werd hij in de buurt van de Chileense plaats Vina del Mar in een taxi aangehouden. Joran van der Sloot werdt vrijdag 4 juni Chili uitgezet aan de grens met Peru, zodat de Peruaanse autoriteiten hem kunnen arresteren.

Onderzoek bewijs moord op Stephany Flores
De politie gaf op 5 juni een video vrij waarop te zien is hoe Van der Sloot samen met Flores het hotel binnenkwam waarop te zien is dat ze samen de hotelkamer ingaan. Joran Van der Sloot komt vervolgens drie uur later alleen de kamer uit. Op 7 juni werd tevens bekend dat op een shirt van Van der Sloot bloed van Flores werd gevonden. Bebloede schoenafdrukken in de hotelkamer worden momenteel nader onderzocht.

Volgens psychologen van het moordonderzoek is Van der Sloot een psychopaat. Ze beschrijven hem als koud, berekenend en onverschillig tegenover het menselijk leven, meldt de Peruaanse krant Aja.

Bekentenis
Op 8 juni berichtten internationale media dat Van der Sloot de moord op Flores heeft bekend. De aanleiding voor de moord zou zijn geweest dat Flores in Van der Sloots laptop had gekeken, waarop zij volgens Joran de verdwijning van Natalee Holloway ontdekte. Volgens een Peruaanse strafrechtdeskundige legde Van der Sloot de bekentenis af om strafvermindering te krijgen. Hij zou de aanklacht hiermee willen laten omzetten van moord naar doodslag, met een gevangenisstraf van 5 jaar, in plaats van maximaal 35 jaar bij roofmoord. Een Peruaanse rechtbank heeft echter op 10 juni besloten hem te zullen vervolgen wegens moord met voorbedachten rade en beroving vanwege de diefstal van ruim 8100 euro en een aantal creditcards van Flores. Van der Sloot werd op dezelfde dag overgebracht naar de beruchte Miguel Castro Castro-gevangenis in het Limase district San Juan de Lurigancho, waar zware criminelen (zoals topfiguren van het Lichtend Pad en de MRTA) zijn opgesloten.

De Peruaanse advocaat heeft op 10 juni 2010 aangegeven de eerder gedane bekentenis van van der Sloot ongeldig te willen laten verklaren omdat er geen advocaat bij de ondervraging aanwezig was. In de getekende verklaring van Joran staat echter dat er wel een advocaat en een vertaler van de Nederlandse ambassade aanwezig zijn. Tegenover Nederlandse verslaggevers verklaarde Joran dat hij "erin geluisd is" en dat valse beloften van de Peruaanse politie hem tot het ondertekenen van een bekentenis hebben aangezet. Hij zou erg angstig en in de war zijn geweest tijdens de verhoren en in paniek zijn handtekening hebben gezet onder documenten waarvan hij de inhoud niet kende, aldus het verslag in De Telegraaf.

2011

Rechtzaak
De rechtzaak liep vertraging op nadat advocaat Maximo Altez net voor de eerste zitting besloot om Van Der Sloot niet te verdedigen. De twee zouden het oneens zijn geweest over betalingen en de te voeren verdediging. Als Van der Sloot daadwerkelijk wordt veroordeeld voor roofmoord kan hij een straf tot 35 jaar krijgen.


Laatste spot

Lima - Peru
Spot date: 12-06-2010

Laatste Nieuws

Joran van der Sloot probeerde rechters om te kopen
'Proces Van der Sloot moet opnieuw'
Joran van der Sloot gaat trouwen

Laatste Discussie

"Joran heeft met 28 jaar cel een terechte straf gekregen"